Thursday, September 10, 2009

အသားကင္မ်ားတြင္ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ားပါ၀င္

အကင္ဆိုင္ မ်ားတြင္ေရာင္းခ် လ်က္ရွိေသာ ဘာဘီက်ဴးမ်ားျဖစ္ၾက သည့္ ၾကက္ဘာဘီက်ဴး၊ ငါးဘာဘီက်ဴး၊ အမဲသားဘာဘီက်ဴးေတြမွာ E.coli အမ်ားဆံုးပါ၀င္ၿပီး ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါကို ျဖစ္ပြား ေစသည့္ Salmonella အုပ္စုမ်ားလည္း ပါ၀င္ ေနသည္ ကို ေတြ႕ျမင္ရေၾကာင္း အဏုဇီ၀ ပညာရွင္ ေဒါက္တာစိုးစိုးေထြးက ေျပာဆိုသည္။ “ရန္ကုန္တိုင္းအတြင္းက အကင္ဆိုင္ ေတြကိုေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါမွာ အကင္ဆိုင္ ေတြမွာေရာင္းခ်ေနၾကတဲ့ ဘာဘီက်ဴးေတြမွာ အဏုဇီ၀ပိုးေတြကို ေတြ႕ရတယ္။ အဲဒါေတြကို စားေသာက္တဲ့သူေတြမွာ အစားအစာေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ေရာဂါေတြ ၀င္ေရာက္လာတဲ့ အေထာက္ အထားေတြ ေတြ႕ျမင္ရပါတယ္”ဟု အဆိုပါ အဏုဇီ၀ပညာရွင္ ေဒါက္တာစိုးစိုးေထြးက ေျပာသည္။ အဆိုပါဘာဘီက်ဴးမ်ားကို ကိုယ္ ခံအားနည္းေနခ်ိန္တြင္ စားသံုးမိသူမ်ားအေန ျဖင့္ သက္ဆိုင္ရာေရာဂါပိုးမ်ား၏ တိုက္ခိုက္မႈ ဒဏ္ကိုခံရသည့္ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားလည္း ရွိသည္ကို ေတြ႕ရေၾကာင္း၊ အခ်ိဳ႕စားသံုးသူမ်ား မွာ အစားအစာေၾကာင့္ျဖစ္ေသာေရာဂါမ်ား ဒဏ္ကိုခံစားရေၾကာင္း အဆုိပါပညာရွင္က ေျပာသည္။

ဘာဘီက်ဴးအခ်ိဳ႕တြင္ ပါ၀င္ေသာ Pseudomonas ပိုးမ်ားမွာ နာတာရွည္ေရာ ဂါသည္တို႔ အိပ္ရာထဲလဲေနစဥ္၌ ျဖစ္ပြားတတ္ သည့္ ေက်ာႏွင့္တင္ပါးဆံုကဲ့သို႔ေနရာမ်ိဳးမ်ားတြင္ အနာမ်ား ျဖစ္ပြားသကဲ့သို႔ အဆိုပါ Pseudmonas ပိုးမ်ားကအနာျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရ သည္။ ဘာဘီက်ဴးမ်ား၌ Shigella ပိုးက အမ်ား ဆံုး ျဖစ္ၿပီး ဒုတိယအမ်ားဆံုးမွာ E.coli Salmonella တတိယအမ်ားဆံုးျဖစ္ၿပီးစတုတၳ အမ်ားဆံုးကေတာ့ Pseudomonas ပိုးမ်ား ျဖစ္သည္ဟု အဆိုပါ ပညာရွင္က သူမ၏စာ တမ္းတြင္ထည့္သြင္းခဲ့ေၾကာင္းေျပာဆိုသည္။

No comments: